Между 40 и 80 млрд. евро спасяват испанските банки


В доклад на Международния валутен фонд (МВФ), който трябва да бъде оповестен в понеделник, се посочва, че за спасяването на испанските банки ще бъдат необходими между 40 и 80 милиарда евро, пише днес испанският вестник “АБС”, цитиран от Франс прес и БТА.

МВФ предвижда два сценария, според изданието, което цитира източници, запознати с доклада. Първият сценарий взема предвид сегашната ситуация и предвижда, че ще бъде необходима сумата от 40 милиарда евро за група от 10 банки, сред които и Банкиа (Bankia), която държавата възнамерява да спаси с най-голямата досега помощ от 23 милиарда евро.

Вторият сценарий предвижда много по-тежка ситуация в случай на силна рецесия и се оценява, че необходимата сума за спасяване на испанската банкова система ще бъде 80 милиарда евро. Източниците на испанския вестник определят този сценарий като нереален.

Испанският министър на икономиката и конкурентоспособността Луис де Гиндос Хурадо съобщи вчера в Брюксел, че Испания до петнайсет дни ще вземе решение за рекапитализацията на банките си и в по-широк план за евентуална молба за международна помощ. /dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>