Мегаделото за корупция в Андалусия продължи с 19 присъди

0195222001544625542_1407771_630x458Испански съд осъди 19 бивши висши служители от управляващите социалисти в Андалусия за подкупи и корупция за ролята им в един от най-големите случаи на корупция в съвременната история на страната, предава БГНЕС.

19-те бяха осъдени в Севиля за раздаване без контрол на стотици милиони евро, предназначени за подпомагане на безработните и компаниите в затруднение в югозападния регион. Огромната схема стана известна като делото ERE – испанският акроним за план за борба с масови съкращения.

В процес, който започна през декември 2017 г. и продължи една година, прокурорите прецениха, че за едно десетилетие членовете на администрацията на Андалусия са отклонили 680 милиона евро публични средства. Казват, че дискретно сумите се предавали на хора и фирми, често в близки отношения със социалистическата партия, някои от които не били засегнати от съкращения – които средствата били предназначени да компенсират.

Съдът каза, че имало “абсолютна липса на контрол” при управлението на средствата. Двама бивши ръководители на регионалното правителство на Андалусия, Мануел Чавес и Хосе Антонио Гринан, бяха сред осъдените. И двамата са били и министри при бившия премиер на социалистите Фелипе Гонсалес.

Съдът призна Гринан за виновен в отклоняване и присвояване на публични средства и го осъди на 6 години затвор. Освен това му беше забранено да заема държавна длъжност в продължение на 15 години. Други двама души, които са изправени пред съд, бяха оправдани.

Редактор: СПАСИАНА КИРИЛОВА

© Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>