МВФ няма да участва във финансовата помощ за Испания

Международният валутен фонд (МВФ) няма да участва в програмата за финансова помощ за банковия сектор на Испания, заяви официалният представител на еврокомисаря по валутните и финансови въпроси Оли Рен, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Помощта за банковия сектор ще бъде оказана в режим на предоставяне на кредити, с „разумни лихви” от 3-4%, посочи представителят. Той поясни, че лихвите ще зависят от „конкретната ситуация и конюнктурата на пазарите”.

Програмата трябва да бъде достатъчна за покриване на всички потребности при всякакви сценарии. Обемът й е в размер на 100 млрд. евро, което значително превишава обозначения от МВФ минимум от 40 млрд. евро, необходими на Испания за рекапитализирането на банките.

Представителят на Оли Рен потвърди, че в замяна на предоставянето на помощ на Испания, Европейската комисия няма да изисква от страната нови програми за бюджетни съкращения, но настоява за „сериозни реформи на банковия сектор, който трябва да служи за развитието на икономиката, а не на собствени спекулативни интереси”. /trud.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>