МВФ: Испания осъществява сериозен напредък, но трябва да повиши заетостта

fmi38От фонда очакват икономиката на страната да започне да се разширява преди края на годината, но предупреждават, че перспективата остава тежка

Испания е осъществила силен напредък в отстраняване на икономическите недостатъци, смятат от Международния валутен фонд, цитирани от BBC.

От МВФ обаче предупреждават, че перспективата пред страната остава тежка и призовават за допълнителни действия от испанското правителство и Европейския съюз в подкрепа на заетостта. Испания е сред държавите с най-високо ниво на безработица, достигаща в момента 27%.

От финансовата институция очакват испанската икономика да започне да се разширява преди края на годината. Оттам обаче не пропускат да отбележат, че са необходими допълнителни действия и в областта на банковата реформа.

„Силният напредък на реформите помага за стабилизиране на икономиката, а външните и фискалните дисбаланси се отстраняват бързо. Но безработицата остава неприемливо висока, а перспективата е тежка“, посочват от МВФ в свой доклад. „Това налага спешни действия за генериране на растеж и работни места както от Испания, така и от Европа“, добавят оттам.

От фонда подчертават, че основен приоритет на испанското правителство би трябвало да бъде продължаващото реформиране на трудовото законодателство така, че да улеснява компаниите по-скоро да променят условията на труд, отколкото да уволняват служители.

От финансовата институция призовават Испания да осигури допълнително обучение за младежите и непридобилите умения, които да им помагат при изпълнението на служебните им задължения.

Испанският министър на икономиката Луис де Гиндос вече заяви, че страната „излиза от рецесията“, а министърът на бюджета Кристобал Монторо смята, че икономиката е „в точката на обръщане“. /Инвестор.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>