Мадрид извлече поуките от имотния балон

Снимка: Архив Ройтерс

 

0000257639-article3

 Сесена, градът, който се превърна в символ на прекомерното строителство при последния имотен балон в Испания, започва отново да строи макар и по-предпазливо.

Десет години след като призрачен квартал с хиляди нови апартаменти в кастилската провинция стана символ на безконтролните спекулации по време на предизвиканата от имотния балон финансова криза в Испания, градът на 34 км. южно от Мадрид обяви планове да построи хиляди нови жилища, пише Bloomberg.

В края на януари местните власти одобриха промени в жилищния проект Parquijote, замислен преди близо 30 години, за да приеме индустриален парк и половината от планираните жилищни имоти. Кметът на Сесена Карлос Веласкес казва, че планът за смесване на жилищата с индустрията показва, че градът е извлякъл поуки от болезнените години на имотната криза.

Но плановете за растеж на Сесена 10 години след последния бум на жилищните имоти в Испания може би са признак, че нарастващото търсене нагорещява отново имотния и наемния пазар в Мадрид, казва Фернандо Енсинар, съосновател и ръководител на проучванията в имотния сайт Idealista.

„В Мадрид все още няма балон, но има мини бум. Хората ще започнат да напускат столицата и да се насочват към сателитни градове“, казва Енсинар.

ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>