Лошите кредити в Испания достигнаха нов рекорд

Испанската централна банка обяви, че 9,9% от кредитите, отпуснати от испанските банки, не се обслужват.

През юли лошите кредити в испанския банков сектор достигнаха 169,3 млрд. евро, разкриват данни на централната банка в Мадрид, съобщава BBC.

Испанската централна банка обяви, че 9,9% от кредитите, отпуснати от испанските банки, не се обслужват. Данните разкриват половин процентен пункт ръст спрямо юни.

Това е най-високото ниво на лоши кредити, откакто централната банка започна да събира подобна статистическа информация през 1962 г.

Испания обмисля условията за получаването на подкрепа от Европейската централна банка (ЕЦБ), коментира вицепремиерът на страната.

Сорая Саенз де Сантамария изтъкна в телевизионно интервю, че спасителният пакет може да е опция за Испания, „ако цената за кредитирането ни се понижи, така че да плащаме по-малко. Трябва обаче да успеем да постигнем това чрез реформи и без повече бюджетни икономии.“

Люк Коен, член на управителния съвет на централната банка заяви в понеделник,, че Испания трябва „да приеме всички условия“, преди ЕЦБ да започне да изкупува нейни облигации.

„Ако страната не направи това, не мисля, че ще отнеме дълго преди доходността по испанските облигации отново да започне да расте“, допълва той.

Опасенията, че Испания няма своевременно да поиска от ЕЦБ да се намеси на облигационния й пазар, повишиха доходността по 10-годишните испански облигации над 6%. По-късно днес обаче лихвите отново се понижиха.

Днес Испания успя да продаде 12 и 18 месечни ДЦК за 4,6 млрд. евро при по-ниска доходност в сравнение с последните подобни аукциони. Доходността по 18-месечните испански облигации например падна до 3% от 3,3% преди месец.

Според анализаторите аукционът на дългосрочни испански ДЦК, планиран за края на седмицата, ще бъде по-добър тест за доверието на пазарите.

На 28 септември се очакват резултатите от стрес тестовете на испанските банки, които ще опредлят каква точно ще е сумата, която ще бъде предоставена от европейските фондове в подкрепа на сектора.

По статията работиха: Георги Стоянов, редактор Петър Нейков
 
investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>