ЛЕЧЕНИЕ С КРАСТАВИЦА

ДИЕТОЛОГ   ЕКОТЕРАПЕВТ
ТЕОДОСИЯ   СТАНЕВА

– за всички точки по света и чрез интернет -

Моя снимка 457


КРАСТАВИЦА ЗА ЛЕЧЕНИЕ

Конкурентката на доматените растения, лука и зелето е пред нас. :)

Вече около 3 века се отглеглежда краставица. Предполага се, че е родена в Индия и е донесена в Европа от римляните. Те са култивирали краставицата, за да си гарантират, че може да расте в оранжерии и да си я имат на воля целогодишно.

А в Египет, Клеопатра е тази, която също се е възползвала от свойствата на краставицата, разбира се, за своята красота.

Ботаниците са определили краставицата като плод, тъй като тя се формира от цвят, каквито са и домата, пипера, патладжана, тиквата. А, всъщност краставицата е от семейството на тиквите, от където са и дините и пъпешите,…

Каква е целта на краставицата? :)

Хранителната стойност на една краставица може да бъде от полза за здравето като цяло.

Всички знаем , че краставицата се състои до голяма степен от вода, но това не спира изявата ѝ, и с наличието на  витамини и минерали, полезни за организма.

Краставицата съдържа различни фитонутриенти,  флавоноиди като кверцетин – един от най-познатите ни биофлавоноиди, с най-висока антиалергична активност и със силно противовъзпалително  действие, което защитава очите, храносмилателната, дихателната и като цяло имунната система; апигенин – антиоксидант, с противовъзпалително и противотуморно действия; лутеолин – противорараков и противовъзпалителен, и кемпферол. Последният е отличен източник на витамин К, който от своя страна служи като противовъзпалително средство и е антихеморагичен, т.е. използва се за лечение и профилактика на кръвоизливи. 

Сред свойствата на краставицата е витамин С, много ефективен антиоксидант.

А, ползите от краставицата не пренебрегват здравето на сърцето, с минерали като калий и магнезий за цялата сърдечно-съдовата система.

Манганът в тази сочна представителка на растителното царство помага за изграждане на костите.

Като съдържаща силициев диоксид е много полезна за здравето на нокти, кости и различни тъкани на тялото. Не по-малко са ползите от краставицата за кожата. Помните ли, че споменах Клеопатра? :) Да, тя си я нанасяла с кората върху кожата. И ето защо го е правела, защото краставичната кора съдържа значително количество от полезните за здравето свойства и те се намират най-вече там, където е и най-високата концентрация на кафеена и аскорбинова киселини. Аскорбиновата киселина, добър източник на витамин С, а кафеената киселина е в помощ за поддържане на здрава кожа, облекчаване на дразнения и намаляване на възпаления. Именно, поради тази причина, краставицата се прилага директно върху кожата. В случай на дразнене или подуване, помага при болести като псориазис и екзема.

А,  за да се консумира с кората като се нарежи или настържи с ренде, краставицата може да се смеси, например с малко вода, да се добави прясно изстискан сок на лимон и/или лимонена трева, пресни копър и чесън и няколко капки зехтин и ето колко вкусни за здравето ползи. :)

А, относно свойствата на силициевия диоксид в краставицата, този минерал има голяма способност за укрепване на съединителната тъкан в организма. Съединителната тъкан са мускулите, хрущялите, сухожилията, ставните връзки и кости. В допълнение, силициевия диоксид може да помогне значително да имаме тази здрава кожа, за която желаем. Той е един от най-големите дерматологични активни агенти за лечение на акне и други кожни заболявания.

А, влиянието на краставицата за  храносмилането: :) Краставицата съдържа значителни количества фибри. Фибрите, за тези, които знаем, че ги има в плодовете. А водата, освен фибрите в краставицата е  отличник за правилното храносмилане.

И, тя помага за отслабването…

Краставица е зеленчук с ниско съдържание на калории, с висок процент на вода ( около 90 % ), следователно, е идеалната храна за включване в диетата. Също така, тя е с високо съдържание на фибри, разбрахме го вече :) , което помага за регулиране на транзита на червата ни и предотвратяване на запека.

Ако краставицата ни е с повече семки, не се притесняваме , че е стара ( освен, ако не е прекалено презряла :) ), а напротив, радваме се, защото именно семките са с мощно деуретично действие, т.е. пречистване и респ. отслабване. Е, разбира се, не прекаляваме с консумацията, защото организма ни си има биологичен ритъм, който нарушаваме, когато не съобразяваме, че и полезните храни се хапват с мярка. :)

А, знаете ли, че краставицата е храна с голяма алкализираща сила? Това означава, че нейната вода балансира рН на тялото ни , което помага да се поддържат по-ниски нива на киселиннист и по този начин да се постигне идеално алкално състояние.

Бих искала да отбележя, че всички болести започват в кисела среда, така че, когато тялото ни е постоянно в състояние на ацидоза, сме склонни да се разболяваме. Поради това е важно редовно се консумират алкални храни.

Подобрени стави с краставица…? :)

Дааа… Съдържащата силиций краставица укрепва ставите ни, защото това вещество заздравява съединителната тъкан .

Можем да похапваме краставица с вода и с добавяне на малко моркови и зехтин. Това, освен, че увеличава консумацията на полезните витамини и минерали за здравето ни, но и премахва болката, която причинява подагра и артрит. А, именно краставицата намалява излишната пикочна киселина, поради която имаме болки. А, в допълнение, всяка болка е замърсяване, а краставицата е спасител.

Тя е добър лек и за махмурлук. И, тук спасява положението ни… :) Тъй като съдържа много електролити, много  витамин B, захар и вода, краставицата може да помогне за предотвратяване на махмурлук. Така, че, ако сме пили алкохол, нека да се захраним с няколко парчета от този зеленчук, преди лягане . Все пак, да не забравяма, че в този случай най-добрата превенция е да се консумира алкохол в умерени количества.

Мисля, че това е достатъчно като информация, за да ни мотивира да включваме по-често и това растение в храненето си. :)

Контакт за консултация, с цел здравословно хранене и лечение:

Skype: zdraveyanaaaaaa!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>