Кризата в Испания помпа родната безработица

Неочакван феномен се наблюдава в последните месеци в Бургас и региона . Заради тежките икономически проблеми в Испания , все повече български гастарбайтери се зъвръщат по родните си места.

Това важи най-вече за селата и малките градове край Бургас. До скоро голяма част от живеещите там работеха в страната от Иберийският полуостров и пращаха пари на своите близки . По този начин семействата им преживяваха.

Това важеше в пълна сила за градчета като Айтос , Карнобат, Средец , Малко Търново , както и множество села около тях. По данни от самите общини  до лятото на тази година в Испания са работели над 10 хиляди души от тези населени места .

Сега обаче картината се сменя с бързи темпове. Нашите сънародници са принудени да се зъвръщат в България заради тежката безработица и дълговата криза в испанската икономика . Само за три месеца над 2000 души от региона вече са се завърнали по родните си места . Това важи и за други краища на страната .

Въпреки , че все още не са се регистрирали официално като безработни , тези хора скоро ще поискат обезщетения от Бюрата по труда.

По този начин ще станат допълнителна тежест на социалната система , която и без това е в много тежко състояние.

Така заради кризата в Испания , която става все по-сериозна , в България ще скочи още повече нивото на безработица . До края на 2011 година работещите там българи бяха над 250 хиляди. Сега те са с 50 хиляди по -малко.

Това ще бъде допълнителен проблем пред родната икономика , която и без това трудно генерира нови работни места в последните 4 години .

/news.ibox.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>