Кралят на Испания: Каталунският референдум разруши демокрацията

 

Снимка: Ройтерс

 

 0000247798-article3Испанският крал Фелипе VI се присъедини към правителството на страната си, като обяви референдума за независимост на Каталуния за незаконен, предаде Рохтерс.

В телевизионно обръщение към нацията той разкритикува властта в провинцията, която проведе допитването, въпреки забраната от страна на Мадрид и въпреки командироването на стотици полицаи, които пратиха близо 1000 граждани в болница.

Според него каталунските лидери са нарушили законите на държавата и са проявили недопустима липса на лоялност.

В обръщението си към нацията кралят обвини каталунските ръководители, че рушат демократичните принципи и създават обществено разделение в Каталуния.

Безотговорното поведение на каталунските лидери подкопа социалната хармония в Каталуния. Днес каталунското общество е разединено и в конфликт, каза монархът в речта си.

Кралят предупреди, че това поведение застрашава стабилността в Каталуния и в цяла Испания, посочва Франс прес.

Фелипе Шести подчерта твърдата обвързаност на испанската корона с испанската конституция и с демокрацията и своята обвързаност като крал с единството на страната.

Той увери каталунците, че могат да разчитат на пълна подкрепа от останалите испанци, отбелязва БТА, като се позовава на информация от ТАСС.

Монархът заяви, че държавата трябва да осигури спазване на конституционния ред и върховенството на закона в Каталуния, отбелязва Асошиейтед прес.

“Отговорност на легитимните държавни власти е да гарантират конституционния ред и нормалното функциониране на институциите, зачитането на правовата държава и автономията на Каталуния”, заяви в необичайно острото си изявление кралят.

По силата на член 155 от испанската конституция, който никога досега не е бил използван, правителството може да задължи дадена област да спазва конституционните си ангажименти, ако тя ги нарушава или “накърнява тежко държавните интереси”, отбелязва Франс прес.

“Той знае, че повече не е наш крал. Говори така, сякаш ние не сме част от Испания”, реагира 49-годишна възпитателка в Барселона, където около 700 хил. души протестираха вчера срещу полицейското насилие по време на референдума.

Испания преживява най-тежката си политическа криза от февруари 1981 г., когато предавано по телевизията обръщение на крал Хуан Карлос – бащата на Фелипе Шести – бе решаващо за предотвратяването на опит за военен преврат, припомня АФП.

По статията работи: Ралица Пейчева
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>