Крайбрежните имотни пазари в Испания започват силно 2019 г.

0000278553-article3Испанските крайбрежни локации привличат все повече чуждестранни купувачи на среден клас или луксозни имоти, а пазарът на втори жилища започва възходящо 2019 г., показва ново изследване, цитирано от онлайн изданието propertywire.com.

Данните от последния доклад на компанията Lucas Fox за испанския пазар сочат, че най-търсените области са били Коста Брава, Коста дел Сол, Ситжес и Ибиса, които са регистрирали ръст на покупките на имоти от чужденци с 51% през 2018 г.

Стойността на закупените имоти в тези области е нараснала с 88% на годишна база, а мнозинството купувачи, около 86%, са били от Франция, скандинавските страни и Великобритания въпреки Brexit.

„Въпреки че някои други области отбелязаха спад на обема от продажби през 2018 г., Коста Брава изглежда не се вписва в тази тенденция и привлича купувачи с много конкретен профил – заможни инвеститори във второ жилище“, посочва Том Мейдмент от Lucas Fox.

Мейдмент очаква продажбите да продължат да растат през 2019 г. и отбелязва, че първото тримесечие на тази година е започнало много положително. „Докато качеството и предлагането на имоти – както на нови, така и за препродажба, задоволяват търсенето, няма причина пазарът да не продължи положителната тенденция през 2019 г.“, допълва той.

Средната цена на продадените жилища от Lucas Fox в крайбрежните райони също се е повишила на годишна основа от 951 253 долара през 2017 г. на 1 181 724 долара през 2018 г., или ръст с над 24%.

Данните на испанския Национален статистически институт потвърждават тези тенденции. В провинция Малага, която включва Коста дел Сол, обемът от продажби е нараснал с 5% през 2017 г., като те са достигнали средно малко над 2700 трансакции на месец.

Броят на продажбите на нови жилища също се е повишил със 7% и е достигнал дял от 19% от общите продажби през 2018 г. спрямо 18% през 2017 г.

Продажбите в Жирона, която включва и Коста Брава, са нараснали с 6% през 2018 г., достигайки 918 продажби на месец. Новите домове са съставлявали 17% от продажбите миналата година.

След години на стабилен растеж Балеарските острови са отбелязали лек спад на продажбите с 3% на годишна основа до 1286 трансакции на месец. Броят на продажбите на нови жилища се е понижил съвсем леко с 0,9% на годишна база.

„Ибиса имаше положително първо полугодие, като много германски, френски и датски купувачи са финализирали сделки с имоти. През последното тримесечие имаше лек спад, но до този момент на 2019 г. виждаме финализирани продажби с лека корекция на цената и смятаме, че това ще доведе до повече сделки през 2019 г.“, казва Мейдмент.

„Като цяло перспективите са много окуражителни. Има редица нови проекти в развитие, които трябва да излязат на пазара през годината. Това ще увеличи предлагането на среден клас и луксозни имоти, давайки предимство на купувачите да могат да се сдобият с гарантирано висококачествени жилища без правни проблеми“, допълва той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>