Комисар Алмуня настоя Мадрид да изясни ще поиска ли помощ

Еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуня каза в понеделник, че несигурността за това дали Испания ще поиска помощ под формата на намеса на Европейската централна банка засилва опасността да се увеличи отново напрежението на пазарите, предаде АВС. 

По думите му “това, което не помага… е да не се дават сигнали, да не се дава информация… дали ще има решение и какви ще са причините да се реши едно или друго нещо”. “Несигурността е риск”, подчерта Алмуня, попитан дали правителството на Мариано Рахой трябва да поиска спасителна помощ.

Според него данните за изпълнението на бюджета засега показват, че е възможно Испания да не постигне целите си за намаляване на дефицита до 6.3% от БВП тази година, договорени с ЕС.

Малко след това министърът на икономиката Луис де Гиндос увери еврокомисаря, че Мадрид ще вземе най-адекватното решение за евентуална нова финансова помощ, “когато го сметне за подходящо”. Той настоя, че основната идея на правителството е прозрачността на действията му.

“Кабинетът изследва всички възможности сериозно и задълбочено и от тази гледна точка ще вземе най-адекватните решения, когато сметне за подходящо”, изтъкна Де Гиндос.

Миналата седмица финансови министри от еврозоната също настояха Мадрид да изясни дали ще поиска финансова подкрепа, след като обявяването на новия план на Европейската централна банка смъкна лихвите по облигациите на страната.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>