Комисар Алмуня: Европа следи с тревога безработицата в Испания

Eврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуня заяви, че в Европа се следи с голямо безпокойство високото ниво на безработицата в Испания и особено броя млади хора без работа, предаде “Ел Мундо”.

Безработните в страната са се увеличили с още 128 242 души (2.7%) през октомври до общо 4.83 милиона на фона на продължаващата рецесия в страната, съобщи “Ройтерс”.

По думите на Алмуня съществува усещането, че Испания е отхвърлила доказателствата за дълбочината на кризата и е действала по-бавно от необходимото, за да се справи с нея.

Той все пак увери, че Мадрид разполага с “повече от необходимите ресурси и енергия”, за да преодолее сегашните проблеми, без да отрича, че това предполага жертви и мерки, които не са приятни.

За макроикономическите прогнози на правителството, според които БВП ще се понижи с едва 0.5% следващата година, еврокомисарят коментира, че те са “малко отдалечени”.

Той посочи, че съществуват аргументи правителството да поиска спасителна помощ сега, както и такива премиерът Марано Рахой да защити позицията, че страната не се нуждае от финансова подкрепа.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>