Кой кого използва в семейния живот


Нерядко в процеса на тихия семеен живот ту единия, ту другия съпруг се замисля: „А дали той не ме използва?” Как да разбереш дали той наистина те обича или те използва за удовлетворяването на някакви свои, лични потребности?
Ако мъжът и жената еднакво са отдадени на семейния живот, то такива въпроси не възникват. Ако все пак възникнат, то не трябва да игнорирате този „звънец”, а да помислите какво не е наред при вас и в отношенията с любимия.
Така например, ако мъжът заработва парите в семейството, а жената само се води на работа и всичко, което изкарва, харчи изключително за себе си, то това дава повод на мъжа да упрекне половинката си в егоизъм.
Също така, ако мъжът помага изключително много в домакинската работа, то също може да се почувства използван.
Но по-често в такава ситуация се оказва жената, особено жената-домакиня. Домакинският труд е тежък, безкраен и незабележим.
Ако мъжът е свикнал да ходи само на работа и да изкарва парите, а вкъщи не пипва и с пръст и на всичко отгоре упреква жена си, че от нея няма никаква полза, то това не е нормално. Особено в тези случаи, когато той не позволява на жена си да работи, та поне там да се спаси от тежкия домакински труд.

Това, разбира се, са крайни случаи, но поне 20% от мъжете никога не се включват в домакинската работа и при това се чувстват господари, упрекващи жените за това, че ги използват заради парите.
Искате повече подаръци, комплименти и внимание? Първо вие направете подарък, направете комплимент и обърнете внимание на съпруга си, а после, между другото, кажете какво не ви достига във вашите отношения и как бихте била благодарна за такива изненади.
Научете се да говорите направо, без да трупате обида в душата си.
Научете се да се карате така, че да не се налага да се напускате един друг. Спорът е огромен шанс да изясните какво ви безпокои в семейния живот и да намерите някакъв компромис, който да устройва и двама ви.
Не допускайте най-разпространената в семейния живот грешка – да мислите, че любимият е длъжен да чете мислите ви! Даже най-любещият човек не е способен да отгатне какво се върти в главата ви.
Не си играйте на криеница и загадки, а се научете честно и открито да говорите с партньора за това какво искате, какво ви напряга и смущава, защо се чувствате нещастни или щастливи.

Не се бойте да споделяте не само позитивните емоции, но и негативните чувства и преживявания – научете се да пускате най-близкия си човек в душата си.
Старайте се да съблюдавате баланс в отношенията – не само да извличате полза, но и равностойно да се отдавате на любимия човек.
Не си играйте на манипулации и нечестни игри – в семейството те не водят до нищо добро. Ако вие сте честни и открити, то и любимият ще бъде честен с вас.
Преди да си зададете въпроса, не се ли възползва благоверният от вас, попитайте първо себе си дали вие не го използвате по някакъв начин, не го ли манипулирате.
После поговорете с него, обсъдете своето и неговото поведение, споделете своите очаквания от семейния живот.

bg-mamma.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>