Книга забърка крал Хуан Карлос в опит за преврат

Image_3939823_407Нова книга на испанска историчка замеси крал Хуан Карлос в опит да свали първия демократично избран премиер на Испания след диктатурата на Франко. С кроената конспирация монархът неволно подпомогнал опита за военен преврат, твърди “Голямата забрава”, предаде АФП.

Творбата е дело на Пилар Урбано и бе представена в четвъртък. Излизането  на пазара почти съвпадна с кончината на Адолфо Суарес – първия министър-председател след управлението на Франсиско Франко, поел властта през юли 1976 г.

Тълпи от опечалени испанци изпратиха починалия на 23 март бивш премиер, смятан за ключова фигура в прехода към демокрация в Испания. В съболезнованията си по повод кончината на Суарес Хуан Карлос го нарече “лоялен приятел”.

В книгата си обаче Урбано твърди, че през 1981 г. кралят се обърнал срещу дългогодишния си политически съюзник и се опитал да отстрани Суарес, поддавайки се на натиска на военните, недоволни от новото устройство на държавата.

Офицерите и Хуан Карлос изтъкали конспиративната схема под името “Операция Армада”, която предвиждала ненасилственото сваляне на Суарес (той подава оставка на 29 януари 1981 г.). Военните обаче били недоволни от избора на краля за наследник на премиера и опитали преврат.

На 23 февруари около 200 войници и бойци от Гражданската гвардия щурмуват с автоматични оръжия парламента в Мадрид и вземат за заложници към 350 депутати, събрали се да избират нов премиер. Пучът обаче приключва неуспешно на следващия ден след намесата на армията по нареждане на краля.

Кралският дворец отхвърли написаното от Урбано като “чиста измислица” и категорично отрече “каквото и да било участие на Хуан Карлос в т.нар. “Операция Армада”.

Синът на Суарес – Адолфо Суарес Илана, настоя книгата да бъде изтеглена от пазара. /Труд/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>