Каталуня: Спасителната помощ за Испания е неизбежна

Лидерът на Каталуня Артур Мас смята, че спасителната помощ за Испания “ще бъде неизбежна”, предаде “Ел паис”.

“Тъй като външната подкрепа ще е неизбежна, по-добре е да се помисли за нея без забавяне и отлагане”, посочи Мас, с което даде да се разбере, че този, който разполага с цялата информация по въпроса, и трябва да реши, е централното правителство.

Той настоя да не се драматизира молбата за помощ, като припомни, че в миналото Европа е помагала много на испанците по въпроси като инфраструктура. “Много трудно ще е Испания да излезе от сегашната ситуация без външна помощ”, допълни Мас.

Той участва вчера в срещата на премиера Мариано Рахой с ръководителите на 17-те области, които се ангажираха да изпълнят целта си за намаление на бюджетния дефицит.

Мас обясни, че не е доволен от компромиса да се обсъди ново разпределение на лимитите за дефицита между централната администрация и автономните области. За 2013 г. Испания има цел за дефицита 4.5%, от които 0.7% за регионите и 3.8% за централните власти.

Според каталунския лидер целта за 0.7% дефицит е нереална и може да се изпълни само ако правителството изплати на Каталуня дълговете. Мас, който се опира на засиления стремеж за независимост на областта в контекста на кризата, иска по-голяма бюджетна автономия и изтегли за по-ранна дата изборите в областта за ноември.

dnevnik.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>