Каталуня поиска още 9 млрд. евро от испанското правителство

índice

Испанският регион Каталуня поиска от централното правителство на страната допълнителни 9 милиарда евро спасителна финансова помощ, съобщи Би Би Си.

Каталунското регионално правителства каза, че се нуждае от парите, за да изплати дълговете си и да постигне целите за намаляване на дефицита. Средствата ще се добавят към петте милиарда евро, които автономната област поиска от Испания през август миналата година.

Молбата на Каталуня идва едва месец след като лидерите на региона обещаха да проведат референдум за независимост. Каталуня е една от най-богатите области в Испания и допринася за около една пета от испанския брутен вътрешен продукт, но има сериозни затруднения с обслужването на дълговете си.

Регионалното правителство каза, че ще похарчи 7.7 милиарда евро за плащане на дългове и останалата част за постигане на целите за намаляване на дефицита, определени от испанското правителство.

Миналата година Испания създаде фонд за ликвидност за областите, които не могат да заемат на международните пазари заради финансовата криза. За тази година фондът разполага с 23 милиарда евро за притиснатите от дългове региони.

Лидерът на Каталуня Артур Мас обвинява испанското правителство за финансовите проблеми на областта, а икономическата криза допълнително засилва националистическите чувства. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>