Каталуня може да проведе референдум за независимост заедно с Шотландия

índice

Европа ще бъде изправена пред безпрецедентен опит на два региона да се превърнат в нови държави през 2014 г. Това стана ясно, след като политиците в Каталуня постигнаха споразумение да проведат референдум по същото време на годината, когато и шотландците ще отговорят на въпроса искат ли независимост, предаде The Guardian.

Премиерът на региона Артур Мас обеща да проведе референдум през 2017 г., но лявоцентристката сепаратистка “Републиканска левица”, която на последните регионални избори удвои представителите си в местния парламент от 10 на 21, настоя той да се проведе през 2014 г., според запознати с преговорите.

Споразумението ще позволи на Мас, който остана на власт, въпреки че загуби 12 места в 135-местния регионален парламент, да сформира правителство скоро.

Служители от офиса на Мас отказаха да потвърдят или отхвърлят твърденията за споразумението, но то вероятно ще засили напрежението с правителството на премиера Мариано Рахой, който увери, че Конституционният съд ще забрани провеждането на референдума.

Решението каталунският референдум да се проведе по същото време на годината, както шотландския, създава двойно главоболие за ЕС, коментира изданието.

Засега Брюксел поддържа позицията, че всяка нова страна, обявила независимост, ще трябва наново да кандидатства за еврочленство, което обикновено отнема години и може да бъде блокирано от всяка държава членка.

Партията на Мас “Сближаване и съюз” е разединена дали Каталуня трябва да иска пълна независимост. Мас и други негови поддръжници настояват за отделяне, но има и други членове на партията, които са разтревожени, че подобен сценарий може да навреди на каталунските икономически интереси.

Съюзът на Мас с “Републиканска левица” ще означава, че натискът за независимост ще се увеличи. Проучванията показват, че 57% от каталунците подкрепят отделянето, въпреки че според анализатори броят им ще намалее значително при провеждането на референдума заради опасения за последиците за каталунската икономика.

/dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>