Каталуния – новата независима държава в Европа?

Ако Каталуния е самостоятелна държава, ще бъде сред 50-те най-големи експортни икономики в света, смята Артър Маас, премиер на Каталуния, автономна област в Испания, който отказа всички призиви на властите в Мадрид към единство по време на криза и обяви провеждането на нови избори на 25 ноември. Според мнозина, те ще представляват де-факто референдум за независимост, пише македонския “Капитал”.

“Каталуния: Следващата независима държава в Европа”

Тези думи са изписани на големи билбордове на един от главните площади в Барселона. Може би в началото звучеше като шега, но хората, които живеят в този район на Испания са много сериозни. Дори и менютата в повечето ресторанти в Каталуния вече са написани на два езика, испански и каталунски.

В Каталуния, автономната област в източна Испания, все по-малко се чува думата на премиера на страната, Мариано Рахой, а все по-голямо влияние на политическата сцена придобива премиера на областта, Артур Маас. Той отхвърли всички призиви на испанското правителство за единство по време на дълбока икономическа криза и обяви, че нови избори ще се проведат на 25 ноември.

По всичко изглежда, че тези избори за каталунците ще бъдат референдум за независимост, след като миналата седмица премиерът Рахой отхвърли предложенията за нов фискален пакт, който ще позволи на Каталуния по-специално данъчно облагане и по-голям контрол върху изразходването на парите.

“По-добре би било, ако общественото мнение на гражданите се покаже чрез референдум, одобрен от правителството. Ако правителството ни обърне гръб и не одобри референдума или проучването на общественото мнение, ще трябва да се организираме по този или онзи начин”, заяви пред каталунския парламент Маас. Вчера той заяви, че е дошло време Каталуния да упражни правото си на самоопределение, което ще се случи на предстоящите предсрочни избори за местен парламент.

“Парламентът, който ще изберете ще има историческа отговорност”, заяви каталунският президент, обявявайки предсрочни избори две години преди редовното им провеждане. Надеждата му е, че неговата дясна националистическа коалиция ще излезе победител след гласуването.

В същото време правителството на Рахой твърди, че референдумът за независимост ще бъде нарушение на конституцията. Той призова Каталуния да се въздържа от нарастване на нестабилността при дълбоката икономическа криза, която преживява страната.

“Разделянето на жертвите между държавата и регионите е много несправедливо”, отговори му премиерът на Каталония.

Каталуния прави 20% от испанския БВП

Артур Маас посочва, че ако каталунците имат по-голям контрол върху собствената си икономика, която иначе е близо 20% от испанския БВП, те биха имали по-добър живот сега.

“Ако Каталуния е самостоятелна държава, тя ще бъде сред 50-те най-големи експортни икономики в света”, смята Маас. Миналият месец каталунското правителство бе принудено да поиска 5 милиарда евро от централния правителствен фонд, за да изплати част от дълга си в размер на 40 милиарда евро.

Регионът, който има население от 7,5 милиона, дълго време се оплаква, че получава все по-малко от държавният бюджет независимо, че плаща все по-високи данъци.

/НИ/

cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>