Каталонските сепаратисти не успяха да вземат абсолютно мнозинство, губят 12 места

“Конвергенция и съюз”, чийто лидер е обещал да свика референдум за независимост, печели изборите, но не и абсолютно мнозинство – дори губи депутати.

Каталонският премиер Артур Мас призна, че резултатът на неговата националистическа “Конвергенция и съюз” е далеч от абсолютното мнозинство в регионалния парламент и тя няма да може да управлява сама, предаде Франс прес.

Коалицията “Конвергенция и съюз” имаше 62-ма депутати в досегашния местен парламент, в които има общо 135 места.

Сега обаче бройката на нейните представители ще падне до 50

Очевидно не постигнахме това изключително мнозинство и резултатите ни са по-ниски, отколкото преди две години, каза Мас, който се появи с мрачно изражение пред свои привърженици пред хотел “Мажестик” в Барселона.

Предстои период на размисъл за каталонската политика през следващите дни, каза той и прикани към размисъл и другите.

Мас добави, че “Конвергенция и съюз” няма да може да води сама процеса към самоопределение.

Артур Мас свика изборите с надеждата да получи абсолютно мнозинство в регионалния парламент и да изпълни проекта за референдум за независимост на Каталония от Испания.

Ситуацията е по-сложна, но

това не означава, че страната трябва да се откаже от целите си,

каза премиерът. Републиканската левица, която също е сепаратистка партия, ще заеме второ място по броя на депутатските места и е възможно да се коалира с партията на Мас, като му даде рамо за референдума, коментират политолози.

В началото на ноември испански интелектуалци се обявиха в подкрепа на левицата и на федерализма в отговор на нарастващото отцепничество, насърчавано според тях от каталонското правителство и от други политически сили, приближени до националистите.

Каталония е най-задлъжнелият автономен район на Испания.

Тя е в открит конфликт с централното испанско правителство, което през септември отхвърли искането й за по-голяма бюджетна независимост с възможност да въвежда свои данъци. Каталония е обхваната от сепаратистки тежнения.

Мас се надяваше да получи абсолютно мнозинство за своята коалиция.

Той обеща, че след четири години ще организира референдум за самоопределянето на населената със 7,5 милиона жители Каталония.

Изборите в Каталония, в които победиха партиите, подкрепящи независимост на испанската област, са основна тема в чуждестранния печат.

Избирателите в Каталония дадоха победата на сепаратистките партии на вчерашните регионални избори, с което увеличиха вероятността тази икономически най-силна испанска област да организира референдум за независимост, който Мадрид се зарича да блокира, пише в. “Ню Йорк таймс”.

Макар и гласоподавателите да подготвиха битка с централното правителство, като подкрепиха сепаратистката кауза, те

не се произнесоха ясно кой да я води

“Изборен удар за каталонския премиер” е заглавието на британския в. “Гардиън”.

Партията на Артур Мас ще се нуждае от съюз с хардлайнерите, след като остана с 50 места, вместо 62-те, които спечели преди две години – далеч по-малко от нужните 68 за одобряване на референдум в 135-членния каталонски парламент, пише вестникът.

Сега “Конвергенция и съюз” трябва да сключи съюз със сепаратистката Републиканска левица, която е втора с 21 места, докато през 2010 г. беше четвърта.

Макар и Републиканската левица често да е критикувала регионалното правителство на малцинството на Мас, тя не изключва варианта за следизборно споразумение, отбелязва изданието.

За разлика от насрочения за 2014 г. референдум за независимост на Шотландия,

който се организира със съгласието на Лондон, централното правителство в Испания заяви, че ще блокира гласуване за независимост на Каталония като сезира Конституционния съд, който спря Страната на баските да организира подобен референдум през 2008 г.

Освен противопоставянето на Мадрид, една от най-големите трудности за Мас е неяснотата дали една независима Каталония ще може да остане член на ЕС и на еврозоната.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви в Испания миналия уикенд, че договорите на ЕС изискват отцепилите се държави да застанат на опашката за получаване на членство, отбелязва “Гардиън”.

“Каталония запазва курса към независимост. Националистичната партия на Артур Мас иска да влезе в борба с Мадрид въпреки лекото й отстъпление на сегашните избори”, е заглавието на в. “Фигаро”.

Мас предупреди, че в случай на блокиране на референдума за независимост от Мадрид, той няма да се поколебае да “интернационализира конфликта”.

Той вече посети Брюксел, за да убеди ЕС в основателността на проекта си, пише изданието.

Националистите триумфират на изборите в Каталония, но липсата на ясен мандат за водещата партия хвърля

съмнение върху перспективите за референдум за независимост,

смята и в. “Индипендънт”.

Мас изрази желание да постигне споразумение с испанския премиер Мариано Рахой, подобно на това във Великобритания за референдума за независимост на Шотландия през 2014 г.

Но като се има предвид противопоставянето на Рахой на референдума (“Никой няма да вади каталонците от Испания или от Европа”, заяви той миналата седмица) шансовете това да стане изглеждат слаби.

Въпросителните около референдума вероятно ще съживят и съмненията за икономическите перспективи на Каталония, ако стане независима, особено като се има предвид финансовата й зависимост от Испания.

Каталония формира 20% от БВП на Испания. Испания получава около 45% от износа на Каталония и би могла да наложи вето на евентуална молба на Каталония за членство в ЕС, отбелязва “Индипендънт”.

/vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>