Как влияе алкохола на организма ни

Алкохолът е депресант, което означава че забавя функционирането на централната нервна система. Алкохолът в действителност блокира някои от съобщенията, които се опитват да стигнат до мозъка. Това застрашава възприятието на човека, емоциите, движенията, зрението и слуха.
Той причинява промени в мозъка, резултат от които е интоксикацията. Хората, които са прекалили с пиенето залитат, губят координация и пелтечат, когато говорят. Те са объркани и неориентирани. В зависимост от човека, интоксикацията може да ни направи доста приятелски настроение и разговорливи или обратно – агресивни и нападателни. Времето за реакция е значително намалено – ето защо ни се казва да не шофираме в нетрезво състояние. Когато човек е интоксикиран, той може да си мисли, че се движи както трябва, но това не е така. Може да действа напълно без да го съзнава.

Когато за кратък период се приеме голямо количество алкохол, резултатът е алкохолно отравяне. Алкохолното отравяне представлява точно това – тялото се отравя от голямото количество. Обикновено първият симптом е обилното повръщане. Може да се проявят изключителна сънливост, безсъзнание, затруднено дишане, опасно понижаване на кръвната захар, припадъци… и дори смърт.

Защо пият тинейджърите?

Алкохолните експерименти през тинейджърските години са доста често срещани. Ето няколко причини за приемането на алкохол и други наркотични вещества:

* любопитство
* да се почувстват по-добре, да се намали стреса, за успокоение
* да се впишат в обстановката
* да изглеждат пораснали
* за смелост, когато искат да свалят някой

От съвсем ранна възраст децата гледат реклами, показващи красиви хора, които се наслаждават на живота – и на алкохола. Тъй като много родители и други възрастни употребяват алкохол, когато са в компания – или пият бира или вино по време на вечеря, например – затова и алкохолът се струва безвреден на тинейджърите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>