Какво е да си студент в чужбина: Университетът в Гранада

índice

Трудностите през първата година

Испанската система за висше образование е адаптирана към плана “Болоня”. Специалностите са изучават в продължение на четири години и диплома се взима задължително след покриване на ниво по английски език.

През първата година най-трудно се справяш с груповите задачи. Доста от предметите изискват постоянно да си в час със законодателството и с новините. Има малко административни трудности като онлайн записване, срокове и адаптация, но като цяло се свиква бързо.

Застраховки и транспорт

След влизането на България в Европейския съюз не са нужни застраховки. С европейската здравна карта всеки един студент получава безплатно здравеопазване. Освен това при заплащането на студентската такса има процент, който е за застраховка.

Относно транспорта Гранада не е голям град. Има един кампус, до който пътуват над 6 автобуса в интервал от 5-10 минути през седмицата. Относно стигането до Гранада от България трябва да се има предвид, че най-близкото летище е Малага. Намира се на час и половина път и има полети всеки вторник, а през лятото дори и в събота.

Работата

Тук в Испания българите нямат никакви юридически проблеми с работата. Приети сме като пълноправни членове на Европа и можем да работим на равни начела с испанците.

Проблемът обаче идва при актуалното състояние в Испания. Кризата е тежка и трудно се намира работа не само за българи, но и за всеки тук. Аз лично съм оптимист, защото, макар да няма работа, има доста видове стипендии, от който могат да се възползват всички студенти. Не става въпрос да се издържат с получените средства, но могат поне да помогнат на семейния бюджет.

Kариерни центрове

Университетът е голям и има кариерен център. Най-хубавото, което предлага университетът, е международната му дейност. Участва в най-различни международни проекти, има двустранни договори с над 200 университета в света и е лидер в програмата “Еразъм”.

Гранада е университетът, който изпраща и посреща най-много студенти в Европа – над 2000. Разработва проектите “Еразъм Мундус” и дава възможност на студентите за голям международен опит.

Библиотека на университета, литература

Всеки факултет има библиотека. Учебните материали могат да се намерят там, а ако ги няма, студентът може да ги поръча. Освен това има и онлайн материали, който помагат много за задачите, който се дават от преподавателите.

По време на сесия библиотеките работят 24 часа, с което помагат на студентите за учебния процес.

Спорт

Университетът в Гранада предлага голяма спортна база, басейн, както и различни видове спортни дейности в планината Сиера Невада. През зимата тук има условия за ски, а през лятото се практикуват водни спортове. Средиземно море се намира на 60 км от града, а планината – на 45.

По-икономичен живот в града

Гранада е изцяло студентски град и всичко се върти около живота на студента. Университетът предлага стол от понеделник до събота. Цената на менюто е 3.50 евро и включва три ястия и безалкохолно/бира.

Освен това тук е много известна традицията тапас. Това са хапки или ядене, което се сервира във всеки бар с каквато и да е напитка, която поръчате. Цената на напитката е 2.20 евро, а хапването е безплатно.

Квартирите тук най-често са делят между 4 души и наемът варира от 150 до 250 евро на човек, без да се имат предвид другите разходи. Повечето от квартирите имат газови бутилки, който служат за затопляне на вода и готвене, една бутилка е около 16 евро. Всички квартири са обзаведени и няма нужда да се закупуват мебели.

Ако решите да живеете в общежитие, трябва да знаете, че тук това е най-скъпият вариант, защото включва почистване на стаята, пране, гладене и храноден. Един месец в общежитие може да варира между 600 и 700 евро.

Свободното време

Тук има много интересни културни събития. Гранада е посещавана от туристи ежегодно и предлага концерти, театри, кино. Има един музей на науката, в който могат да се видят различни експозиции, има обсерватория и зала за научни опити.

Също така има над 30 парка, в който човек може да се разходи. Един от интересните квартали -  “Албаисин” предлага чайни, в които можете да се потопите в арабска атмосфера, да пушите наргиле или да ядете баклава.

Много барове предлагат вечер на езиците. Събират се млади хора и говорят на различни езици. Така се обогатяват взаимно и се раждат много приятелства.

Професионални перспективи

Човек, който е завършил право, може да работи както в адвокатска кантора, така и в администрацията. Аз лично успях да се реализирам в университета, по-точно в международния отдел.

От 2 години факултетът по право предлага програма, която се реализира съвместно с университета “Стетсон”, САЩ. Студентът първокурсник прекарва две години в Испания и след това още две в САЩ. Мисля, че тази програма би помогнала повече при реализацията на новодошлите студенти. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>