Истанбул предлага пари, Токио – компактност, а Мадрид готовност за игрите през 2020 г.

madrid-supera-el-corte-para-albergar-los-juegos-olimpicos-del-2020От сингъла на Риана “Диаманти” до икономически числа – трите оцелели претендента за домакинство на олимпийските игри през 2020 г. направиха своята първа публична презентация на кандидатурите си пред членовете на МОК.

Истанбул, Токио и Мадрид са в кампания от почти две години, а ключовият доклад за оценката им от МОК ще бъде представен на 25 юни. През септември ще бъде избран домакинът.

Трите града залагат на различни силни свои страни  - Истанбул на уникална архитектура и на бюджет от над 19 милиарда долара. Представителите на Токио заявиха, че олимпийските обекти ще са разположени в радиус от 8 км.  Мадрид, който е кандидат за олимпийски игри за трети път в историята си, залага на 76% подкрепа на концепцията от местните жители.

Истанбул, който също е ветеран в кандидатстването с пет участия в последните шест процедури, изтъкна своето уникално разположение между Европа и Азия. Най-големият турски град се опитва да се превърне в първия населен предимно с мюсюлмани град, домакин на игрите.

“Мога да ви уверя, че игрите са част от дневния ред на Турция. В момента имаме финансовите възможности да домакинстваме на олимпиадата”, заяви спортният министър на Турция Суат Килик преди песента на Риана да изпълни залата.  Според него кандидатурата на Истанбул не е заплашена от никакви рискове.

Турските представители отхвърлиха опасенията за влиянието на конфликта в Сирия върху евентуално провеждане на олимпийските игри. “Напрежението в Сирия е на 1200 км. Това е световен проблем, който се надяваме да се разреши скоро”, каза Хасан Арат, президент на кандидатурата.

Токио, който се пробва за втори пореден път, заложи и на икономическите възможности, които гарантират една сигурна олимпиада.

“Разбирам, че много хора казват, че нашата кандидатура е сигурната възможност. Само не мога да разбера защо много хора смятат, че това е лошо”, каза кметът на Токио Наоки Ихосе.

Домакинът на игрите през 1964 г. вече е заделил около 4.5 милиарда долара за игрите. “Тези пари са в банката. Те са готови да платим за новите съоръжения и инфраструктура”, заяви той.

Представителите на Мадрид се опитаха да разсеят съмненията за икономическите способности на страната, която преминава през рецесия и има 27 процента безработица.

“Испания има най-големия потенциал за растеж в следващото десетилетие в сравнение с петте най-важни икономики на Европа благодарение на конкурентността си и повишеното вътрешно търсене”, заяви държавният секретар по търговията на Испания Хайме Гарсия-Легас.

“Основите на испанската икономика са силни и дълбоки”, добави той.

Мадрид изтъкна минималните нужди от изграждането на нови съоръжение и малкия бюджет. Според авторите на презентацията всяка неуспешна кандидатура е оставила наследство.

“От 15 години Мадрид се подготвя и строи инфраструктура, за да е готова да изпълни обещанията към олимпийското движение”, заяви президентът на съюза по триатлон Марисол Касадо.

“Ние няма да адаптираме олимпийските и параолимпийските игри към града. Ние приспособихме града, за да пасва на олимпийските и параолимпийските игри”, каза той. /Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>