Испанци се събраха на спонтанен нощен протест срещу икономиите

Хиляди испанци излязоха по улиците на Мадрид в неделя вечерта, само 48 часа след последния си протест, за да изразят несъгласието си с последния план за икономии, одобрен миналата седмица, предаде “Франс прес”.

Късният протест в неделя беше спонтанен и организиран чрез социалните мрежи, каза 21-годишният пожарникар Мигел Родригес. В демонстрациите участваха хора от всякакви професии като пожарникари и полицаи, както и държавни служители, недоволни от плана на правителството.

“Не виждам никакво бъдеще. Нямам работа, а те ни отнемат здравните и образователните системи”, каза Мария Химена, на 25 години. “Не можем да търпим всичко, което правят, всички тези съкращения. Държавните служители, безработните, ще трябва да изчакаме и да видим дали пенсионерите няма да са следващите”, коментира 67-годишният Педро Ернандес.

Двата основни испански синдиката ССОО и UGT настояха за обща национална стачка в четвъртък заради последния кръг икономии, включващ намаляване на помощите за безработни и съкращения на заплатите в публичния сектор.

Беше прието и увеличение на ДДС до 21% за дрехи, обувки, електроуреди, както и цигари и алкохол. От 8% на 10% се вдига данъкът при повечето храни и билетите за културни прояви. Остава 4% при стоките от първа необходимост – храни и лекарства, а също и на книги и вестници.

Дори и планът да осигурят приходи от 56.4 милиарда евро през следващите две години и половина да се осъществи, правителството на Мариано Рахой ще трябва да направи още икономии в размер на 8.6 милиарда евро, за да успее да достигне нивата на дефицита, определени от Европейския съюз.

Съкращенията не са начинът за спасяване на Испания, а всъщност водят до задълбочаване на рецесията в страната, смятат синдикатите, които не изключиха обща стачка през септември. Лидерът на CCOO Игнасио Фернандес Тохо предложи референдум за последните мерки, който по думите му ще даде алтернатива на гнева на улиците, стачките и демонстрациите.

Въпреки растящото недоволство синдикатите казват, че са решени да запазят протестите мирни след сблъсъците между протестиращи и полиция в Мадрид миналата седмица, които доведоха до арести, а 23-ма бяха леко ранени. 

Испания този месец ще стане четвъртата страна в еврозоната след Гърция, Ирландия и Португалия, която ще получи спасителна помощ от европейските си партньори, защото се нуждае от до 100 милиарда евро, за да подкрепи банковата си система. /dnevnik.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>