Испанци протестираха с целувки срещу забраната на „солидарния туризъм“

707132f0f67cec9a19b75889b2706d7b_MВ сърцето на Мадрид – на пл. Пуерта дел Сол, испанци протестираха  с прегръдки срещу намерението на мадридското кметство да забрани така наречения солидарен туризъм. Навръх Св. Валентин, в 18.00, когато влюбените двойки пъплеха към клубове и ресторанти, хора с вързани очи це прегръщаха и целуваха на площада в продължение на 15 минути.  С този жест те се противопоставят на общината, която заяви намерението си да забрани със закон наемането на частни жилища за кратък престой през ваканцията.

Хиляди мадридчани споделят домовете си през лятото с туристи от цял свят, които плащат за стая, за цяло жилище, или дори само за легло. По същия начин се отдават за кратко под наем коли, паркоместа, храна и напитки. Целта на това солидарно движение е хората сами да облекчат живота си по време на криза. Солидарната икономика върви напред, расте, по целия свят се развива и върти годишно около 3 и половина милиона долара, според сп. Форбс.
Опонирайки на намеренията на общината в Мадрид, чиято цел е да сложи край на частното наемане на жилища, хората искат да покажат, че действията им всъщност са съзвучни с търсенето на пазара – а нали пазарът е движещата сила на свободните общества!

Събитието „Прегърни солидарната икономика” на пл. Пуерта дел Сол събра хиляди местни жители, гости на испанската столица, туристи от далечни страни. Мадридчани искат да продължат да приемат туристи у дома си и така да създадат условия за развитието на туризма, кактиво никой друг сектор от туристическата индустрия не може да предложи. Те изпращат послание и към цялото испанско гражданство да последва примера им.

Целта на акцията бе и да покаже, че солидарният туризъм е реалност, която не бива да бъде пренебрегвана. Те се появиха около прочутата фигура на мечката на „Пуерта дел Сол” с плакати и шалове, с които си вързаха очите, преди да се прегърнат с непознатия, който утре може да бъде гост в дома им. /Класа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>