Испанското правителство понижи прогнозата си за икономическия растеж

índice

Испанското правителство коригира в посока към понижение прогнозата си за икономическия растеж през годината, заявявайки, че темпото на свиването на брутния вътрешен продукт вероятно ще се окаже по-бързо от смятаното досега, съобщи BBC.

Очакванията на правителството са икономиката да се свие с 1,3% през 2013 г. при досегашна оценка за понижаване на БВП с 0,5%. За 2014 г. обаче прогнозите са за разширяване на икономиката с 0,5%.

През миналата година икономиката на страната се сви с 1,37%, което е вторият най-лош резултата от 70-те години на ХХ век досега.

Прогнозите за безработицата, която през първите 3 месеца на годината достигна рекордно високите за страната 27,2%, са за запазване на нивото ѝ през настоящата година и понижаване до 26,7% през 2014 г.

Вчера от испанския Национален статистически институт съобщиха също, че при младежите под 25-годишна възраст безработицата е достигнала 57,2%. По време на протести в страната вчера от полицията съобщиха за няколко ранени и за арестувани хора, заподозрени в желание да подпалят банка.

Правителството реформира трудовото законодателство и реализира мерки на строги икономии, за свие бюджетния дефицит и да спести 150 млрд. евро до 2014 г.

Страната ще отложи с 2 години до 2016 г. срока за постигане на целевия показател за бюджетния дефицит в Европейския съюз от 3% от БВП, съобщи обаче Bloomberg.

Планира се през тази година бюджетният дефицит да бъде свит до 6,3% от БВП вместо съгласуваните с Европейската комисия 4,5% от БВП. През 2014 г. той трябва да намалее до 5,5% от БВП вместо планираните 2,8% от БВП, а през 2015 г. – до 4,1% от БВП при договорени 1,9% от БВП. През 2016 г. дупката в бюджета трябва да достигне 2,7% от БВП.

В момента Испания преговаря с партньорите си от еврозоната за удължаването на срока за постигане на приемливия показател за бюджетен дефицит, като се очаква решението дали ще бъдат одобрени испанските предложения да стане ясно в края на май.

„Макроикономическите прогнози са консервативни и са предназначени да предизвикат максимално доверие към новите целеви показатели за свиване на бюджетния дефицит“, заяви испанският министър на икономиката Луис де Гиндос.

Гласуваната днес от правителството програма за икономическо стабилизиране включва мерки за разширяване на достъпа до кредитиране на дребния и средния бизнес, които трябва да стимулират експортния им потенциал, каза на свой ред вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария. При това правителството не възнамерява да увеличава нито данъците върху доходите, нито върху продажбите, отбеляза тя. /investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>