Испанското кралско семейство се съгласи на повече прозрачност

images

Испанското кралско семейство се съгласи да бъде включено в нов закон за прозрачност, който ще даде на обществото безпрецедентен достъп до информация за разходите му, каза източник от кралския дворец, цитиран от “Ройтерс”.

По думите му кралското семейство е преговаряло от два месеца с правителството за това как да се засили надзора върху дейностите му.

Информацията дойде след като тази седмица испанската инфанта Кристина беше призована да се яви в съда като заподозряна във връзка с обвиненията в злоупотреба със средства срещу нейния съпруг Иняки Урдангарин.

Инфанта Кристина, която е най-малката дъщеря на крал Хуан Карлос, ще трябва да се яви пред съда в Палма де Майорка на 27 април.

Премиерът Мариано Рахой, чиято партия също беше замесена в корупционен скандал, е внесла в парламента новия законопроект за прозрачност, който в момента се обсъжда.

Законът предлага по-строги регулации за данъчните декларации, активите и дейностите на публичните служители, правила за лобиране, по-строги наказания за корупция и по-задълбочени одити на фондациите, синдикатите и бизнеса, които са получавали публично финансиране. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>