Испански министър получи Почетното отличие на МВР

imagesПосланикът на България в Испания Костадин Коджабашев награди министъра на вътрешните работи на Испания Хорхе Фернандес Диас с Почетното отличие на МВР “За доблест и заслуги” I степен за „отличното” и „ефективно” полицейско сътрудничество между двете страни. Това съобщи испанската агенция ЕФЕ.

Церемонията се е състояла днес в посолството ни в Мадрид. При връчването на отличието посланикът ни е изтъкнал „извънредните” двустранни отношения, допринесли към сигурността на двете страни и които благодарение на работата на Фернандес Диас са се задълбочили през последните две години.

Като плод на тези отношения между службите за сигурност на България и Испания министърът е изтъкнал разбиването миналата година на организирани престъпни групи, занимаващи се с трафик на големи количества дрога.
Фернандес Диас е припомнил операция „Спартан” на Групата за специални операции на испанската Национална полиция, при която през миналия август е заловен край бреговете на Кадис плавателен съд с близо 3 тона кокаин на борда. Както и друга операция след тази, при която са конфискувани 500 килограма кокаин на борда на две яхти. Ето защо, според министъра, българското отличие е и за полицията и испанската Гражданска гвардия, които поддържат „отлично, гладко и интензивно сътрудничество” с българските органи на реда.

Освен това, добави Фернандес Диас, двете страни поддържат „приятелски” отношения, изтъквайки неотдавнашна концесия на испанска компания по проект за обезпечаване сигурността на сухопътните граници на България, както и инвестиции на испански фирми в тази страна. /Стандарт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>