Испански министър критикува ЕС за бездействие преди кризата


Финансовият министър на Испания Кристобал Монторо заяви, че Европейският съюз, че не е изпълнил ангажиментите си в периода преди кризата, предаде “Ел Мундо”. По думите му ЕС е позволил нарушаване на фискалната дисциплина и не е предупредил за прекомерните дългове, които са трупали страни като Испания.

В реч по време на дебата за тавана на разходите за 2013г. и целите за бюджетна стабилност за 2013 г.-2015г., Монторо заяви, че “слабостта на Испания се дължи и на европейските институции, които не са предупредили, когато се е трупал външният й дълг”.

Според него правилата не винаги са били ясни, когато се е нарушавала фискалната дисциплина. Той подчерта, че сега, когато пазарите разтърсват Испания, тези правила трябва да бъдат определени.

С критичен тон министърът поиска от ЕС “повече бързина в интеграцията и повече бързина за дефиниране на фискалния пакт и банковата интеграция”, а евроинституциите да отговорят на сегашните обстоятелства.

“Няма валутен съюз, ако няма централна банка като в САЩ. Не искаме нищо извънредно, а това което е нормално”, допълни Монторо. Той също така предупреди автономните области, че сега е време за диалог и демонстриране на единство пред ЕС, а не за разделение и търсене на отговорни.

“Нека се изправим пред фискалната кризата и да го кажем на гражданите и нека не търсим начини да избягаме”, добави Монторо. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>