Испански министър изключи варианта за ново вдигане на данъците

images

Испанският финансов министър Кристобал Монторо днес изключи варианта да има ново увеличение на данъците, както препоръча Европейската комисия, предадоха БТА и “Франс прес”.

“Няма да вдигаме допълнително данъците”, заяви Монторо в интервю за държавната телевизия Те Ве Е.
Вчера еврокомисията прикани Испания да ограничи броя на стоките и услугите, за които се плаща по-ниска ставка на ДДС.

Във втория си доклад за оценка на изпълнението на плана за рекапитализация на испанските банки Брюксел препоръча освен това вдигане на екологични данъци и най-вече налози за горивата.

Правителството на консерватора Мариано Рахой, който дойде на власт в края на 2011 г. с обещанието да не повишава данъците, въпреки това вдигна задължителните удръжки за хазната през 2012 г., за да подкрепи усилията за намаляване на бюджетния дефицит. Рахой повиши ДДС, облагането на доходите и редица налози, свързани основно със съдебните процедури.

Миналата седмица правителството обяви, че е намалило бюджетния дефицит до 6.7% от брутния вътрешен продукт през 2012 година (без помощите за банковия сектор) спрямо 9.4% през 2011 година, но въпреки това тази стойност е над договорените с Брюксел 6.3% от БВП. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>