Испански изследователи установиха, че доматите са невероятен антиоксидант

Испански изследователи, са установили, че доматените растения произвеждат уникален анти оксидант.
Неизвестното досега съединение е 14 пъти по-мощно от – анти оксиданта, който се открива в червеното вино. Ползата от уникалната съставка в доматите е 4, 5 пъти по-голяма от тази на витамин Е и 10 пъти по-голяма от тази на витамин С.
Анти оксидантите са известни със здравословните си свойства. Те помагат за предотвратяването на сърдечносъдови заболявания и рак и могат да намерят големи приложения във фармацевтичната индустрия.
Напълно непознатото досега съединение е идентифицирано от специалисти от Института за молекулярна и клетъчна биология в Испания. Изследователите обясняват, че много фенолни съединения се произвеждат в отговор на биотичния стрес, на който са подложени растенията. Биотичният стрес е резултат от уврежданията, причинени на растителните видове от други живи организми – бактерии, вируси, гъбички, паразити, полезни и вредни насекоми.
Уникалното съединение може да има редица приложения. То например може да бъде използвано в хранителната индустрия като консервант за храни, предназначени за консумиране от човека. В козметичната индустрия анти оксидантът може да влезе в състава на продукти за грижа за кожата, заради предполагаемите му качества, свързани с предотвратяването на стареенето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>