Испанският регион Кантабрия забрани фракинга за добив на шистов газ

images

Депутатите в испанския регион Кантабрия единодушно гласуваха в понеделник за забрана на хидравличното разбиване (фракинг) заради опасения за околната среда, съобщи “Ройтерс”.

Затъналата в рецесия Испания осигурява 76% от енергийните си нужди чрез внос и технологията за добив на шистов газ, позната като фракинг, може да помогне на страната да намали зависимостта си от чужди нефт, газ и въглища.

Управляващата в Кантабрия Народна партия, която има абсолютно мнозинство в регионалния парламент, предложи закон за забрана на тази практика. Той беше приет с подкрепата на всички политически партии в местния парламент в понеделник.

“В Кантабрия има много голямо социално движение срещу фракинга… Законът ще бъде приет единодушно от три парламентарни групи. Регионът е много малък и гъсто населен”, каза по-рано източник от Народната партия пред “Ройтерс”.

На национално ниво обаче Народната партия изрази подкрепа за хидравличния фракинг, ако той не нарушава правилата за опазване на околната среда. Управляващата Народна партия, която контролира испанския парламент, може да се опита да обърне забраната в Кантабрия.

Според експерти, ако се извърши правилно, фракингът не представлява опасност за околната среда. Технологията обаче все още предизвиква опасения сред обществото, особено в Европа.

Лобистката група Shale Gas Europe заяви, че Испания притежава едни от най-големите в света залежи на шистов газ и те могат да трансформират икономиката на страната в момент, когато тя се опитва да се справи с дълга си и беше принудена да наложи строги мерки за икономии.

Въпреки че няма достоверни данни, според някои анализатори испанските залежи на шистов газ може да достигнат 1.4 трилиона кубични метра. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>