Испанският премиер Мариано Рахой даде срок от пет дни на каталунския премиер да изясни позицията си

phpvrt3fx_800x*Испанският премиер Мариано Рахой даде срок от пет дни на каталунския премиер Карлес Пучдемон да изясни позицията си за декларацията за независимост на Каталуния. 

Даденият срок изтича в понеделник, съобщиха БТА и Франс прес, позовавайки се на правителствен източник в Мадрид.

Ако Пучдемон потвърди, че обявява независимост на региона, Мадрид ще му даде допълнителен срок до четвъртък, 19 октомври, да даде заден ход, след което ще прибегне до член 155, позволяващ на испанското правителство да суспендира автономията на Каталуния.

По-рано днес стана ясно, че Мадрид изпраща на Пучдемон официално питане дали е обявил независимост. Това е първата стъпка за задействане на член 155 от конституцията.

Пучдемон отложи с няколко седмици обявяването на независимост на Каталуния, за да се търси диалог с Мадрид.

Испанският премиер отхвърли предложението за посредничество за решаването на кризата в Каталуния и призова за спазване на испанските закони.

В речта си Рахой призна, че страната му преживява един от най-трудните периоди в новата си история, като хвърли вината за това върху “група активисти”, подтикнали към “измамнически референдум”.

Според него малцина искат независимостта на Каталуния и тя не е добра за никого.

Рахой подчерта, че “не съществува конституция, която да признава правото на самоопределение”. Според него конституцията може да бъде променяна, но само по “законни и установени правила”.

Накрая премиерът на Испания призова съгражданите си да сложат край на разделението “със спокойствие, благоразумие и с крайна цел възстановяване на съвместното съществуване”.

ОФФ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>