Испанският парламент не иска разследване на финансовата криза

Испанският Конгрес отхвърли снощи с гласовете на управляващото дясно мнозинство искане на опозицията за създаване на анкетна комисия за финансовата криза и банка “Банкиа” (Bankia), чието историческо спасяване от държавата доведе до европейския план за помощ на банковия сектор в страната, предаде Франс прес.

Въпреки това, от името на Народната партия, депутатката Мария Ареналес Серано увери, че е напълно съгласна с духа на инициативата, целящ по-голяма прозрачност.

Правителството обяви тази година две реформи на банковия сектор, изискващи банките да осигурят резервен капитал на стойност над 80 милиарда евро, за да оздравят финансовото си състояние.

Банките, които към края на 2011 година бяха натрупали проблемни активи, свързани със сектора на недвижимите имоти, са повод за големи безпокойства.

Спасяването на “Банкиа” от държавата с 23,5 милиарда евро тласна Испания към финансова криза и накара страните от еврозоната да обявят в събота план за помощ на испанските банки до 100 милиарда евро.

По време на дебатите Кайо Лара, лидер на Обединената левица, инициатор на предложението за съставяне на комисия, изтъкна необходимостта да се разследва “криза-измама”, в основата на която е балонът на недвижимите имоти, който според него е облагодетелствал банкерите и предприемачите, които са се обогатили, без да мислят за последиците.

Балонът на недвижимите имоти се спука през 2008 година, потапяйки страната в криза с рекордна безработица, засягаща днес една четвърт от трудово активното население.

Премиерът Мариано Рахой ще бъде изслушан днес в Камарата на депутатите за спасяването на испанските банки – определение, което той отхвърля, предпочитайки да се говори за финансова помощ. /trud.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>