Испанските полицаи протестираха срещу мерките за икономии

Стотици испански полицаи се отзоваха на призива на синдикатите си и излязоха на протест пред сградата на испанското министерство на вътрешните работи в Мадрид, за да изразят гнева си срещу бюджетните съкращения и срещу премахването на социалните им придобивки.

“Полицаите изнемогват”, се четеше на един от плакатите, носени от демонстрантите, предаде БТА.

Подобно на испанските държавни служители, полицаите също са жертви на политиката за строги икономии на правителството на Мариано Рахой.

Тази година полицаите няма да получат традиционните си коледни премии. Това означава, че тяхната годишна заплата ще се намали със 7 процента.

В Испания държавните служители получават 14 заплати, припомня Франс прес. От 1 януари полицаите няма да имат право на 6 допълнителни дни отпуск годишно, а само на 3 дни.

Правителството въведе и промени при изплащането на заплатите в случай на заболяване на полицаите. През първите три дни заплатата им се намалява с 50 процента, а после с 25 процента до 20-ия ден от периода на боледуването. Това също не се понрави на служителите на реда.

Досега полицаите можеха да боледуват 90 дни, без това да се отрази на заплатата им. “Ако искате полиция, то тогава й плащайте”, пишеше по този повод на един от плакатите на протестиращите.

/dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>