Испанските банки се изправят пред нов финансов удар

imagesИспанските банки се изправят пред нов финансов удар заради нарастващия натиск от страна на централната банка върху кредиторите да бъдат отписани преструктурираните проблемни кредити за бизнеса и домакинствата, съобщава FT.

Това вероятно ще предизвика допълнителен ръст на дела на „лошите“ кредити и би довело до спад на печалбата в изключително тежък момент за повечето испански банки.

Анализатори смятат, че това ще се отрази и на капиталовата адекватност на нестабилните финансови институции, които биха били принудени да продават активи, за да наберат свеж капитал.

Регулаторите в Испания се опасяват, че банките все още не признават пълния размер на щетите, нанесени от проблемните кредити в техните баланси. Едно от най-големите притеснения е, че банките са рефинансирали проблемни кредити, включително и на компании, които никога няма да ги изплатят, за да избегнат загуби.

Според официални данни испанските банки са рефинансирали приблизцително 14% от общия им кредитен портфейл, или 208,2 млрд. евро. Около 40% от този преструктуриран кредитен портфейл в момента се третира като нормален, т. е. банките не са направили провизии срещу потенциални бъдещи загуби.

„Някои от клиентите, чиито кредити са били преструктурирани, ще могат да си изплатят задълженията. В много други случаи обаче това няма да стане, което означава, че банките ще се нуждаят от значително по-високи провизии, за да се справят с преструктурираните кредити“, коментира Сантьго Лопес, анализатор от Exane BNP Paribas.

Испанската централна банка вече даде на някои кредитори срок до края на септември да прегледат отново кредитните си портфейли и да преквалифицират всички преструктурирани заеми. Това означава, че финансовите институции ще трябва да заделят още провизии, но все още не е ясно в какъв размер точно ще бъде финансовият удар. /Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>