“Испанска пролет” в България

Image_3928301_126“Испанска пролет” е наречена културната програма, подготвена за България от испанското посолство у нас. Вчера я представиха пред журналисти лично посланикът Н.Пр. дон Хосе Луис Тапиа, г-н Луис Кановас – неговият заместник, който отговаря за програмата, г-жа Селия Арана, занимаваща се с образователната част, г-жа Роса Моро, която ръководи института “Сервантес”.

“Навсякъде по света по време на криза се режат първо средствата за култура. Не крия – бюджетът ни е скромен, но пък с въображение и идеи може да се постигнат хубави и стойностни неща и с по-малко пари”, каза посланик Тапиа. Според него интересът към испанската култура е друпосочен – и българите се интересуват от нея, а и самите испанци имат амбиции да я представят у нас. Наскоро е излязла класация с най-уважаваните по света продукти със запазена марка “Испания” – много от тях се оказали от областта на културата.

Испанците ще бъдат домакини на над 15 културни събития в рамките на 4 месеца – до края на юни. Част от тях вече бяха оценени от публиката. С огромен успех преди дни в Народния дворец на културата гостува Националият балет на Испания. Малко преди това в НАТФИЗ бе показан цикъл филми на Карлос Саура.

“Амбицията ни е да отведем нашите културни посланици извън София. Затова са предвидени гостувания в Пловдив, Варна, Благоевград”, очерта географските рамки на “Испанската пролет” г-н Кановас. Той обеща, че “пролетта” няма да свърши през юни. За есента се подготвя нов цикъл от културни изкушения.

През май ще видим картини от ателието на Хуан Миро. Месец април започва с един изключителен концерт. В зала “България” на 8 април гостува струнен квартет “Казалс”, обявен от сп. Strad за “квартет на новото хилядолетие”. Той е включен в програмата на Европейския музикален фестивал. Основан през 1997 г., квартетът носи името на известния испански диригент и хуманист Педро Казалс. Двамата цигулари – Вера Мехнер и Абел Томас, разменят ролите си на първа и втора цигулка, което е уникално явление в струнен квартет. Пред последните месеци музикантите са изнесли над 20 концерта в цяла Европа. Придружавали са краля на Испания на дипломатически посещения, при които са свирили на изключителна колекция инкрустирани инструменти “Страдивариус” от кралския дворец в Мадрид. У нас ще изпълнят творби на Моцарт, Дьорт Лигети и Йоханес Брамс.

На 24 април (до 28-и) започва Международният фестивал на училищния театър на испански език – едно събитие, бързо набрало популярност.

Изложбата “Ателиетата графика на Миро” ще гостува в Националната художествена галерия от 15 май. Рядка среща с изкуството на художника, признат за духовен баща на съвременния авангард, един от значимите представители на абстрактното и сюрреалистичното направление в изкуството на ХХ век.

А варненци ще се радват на фантастичния фламенко спектакъл Baile de palabra на танцьорката Мерседес Руис, наричана Огнената Мерседес, на 29 май. Постановката е от 2012 г. и синтезира в една бурна емоция цялото нейно усещане за фламенкото. “Всички, които ще дойдете на концерта ни във Варна, ще видите едно много лично фламенко шоу, което направихме по модерен начин, но с уважение към традицията”, обръща се лично Руис към своята българска публика.

Седмицата на испанското и иберийското кино – вече 21-а по ред, ще започне на 11 юни в кино “Люмиер”.

Сред всички други културни събития има и една закачка – турнир по голф. 

Испанската културна пролет ще мине под знака на маргаритката. /24часа/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>