Испанската банка La Caixa отложи продажбата на проблемни жилища

logo-la-caixa-negroБанката не е успяла да получи оферта, близка до очакванията й

Испанската банка La Caixa е отложила планираната продажба на портфейл от 12 000 жилища, разкриват запознати със сделката източници, цитирани от Ройтерс. Според анализатори решението е знак, че испанските банки все още не искат да понижават допълнително цените на активите си.

Един от източниците на информационната агенция твърди, че причината за отлагането е невъзможността банката да набере средствата, на които се е надявала за портфейла – около 1,5 млрд. евро.

Сривът на сектора на имотите в Испания през 2008 г. остави местните кредитори с товар от имоти и “лоши” кредити за строители за милиарди евро. Миналата година правителството принуди банките да направят огромни провизии срещу загуби от проблемните активи. Прочистването на банковия сектор доведе до необходимост от спасителен заем за финансовите институции в Испания, които се оказаха неспособни да се справят със ситуацията.

Банките обаче свиха експозицията си към имотния сектор основно чрез продажба на жилища на физически лица, а продажбите на портфейли все още са рядкост, въпреки че те привличат интереса на големи институционални инвеститори.

Източниците на агенцията не разкриват какви оферти е получила банката за пакета, включващ апартаменти и жилища в Мадрид и други големи градове, но уточняват, че те са били доста под 1,5 млрд. евро.

В същото време паралелната продажба на дял от поделението за управление на активи на банката Servihabitat Gestion върви добре, споделя един от източниците. Процесът вече е във финалната фаза на подаването на необвързващи оферти.

Продажбите на портфейли от имоти се осъществяват по-трудно в сравнение с тези на други активи, защото банките често смятат, че могат да си възвърнат повече пари, ако задържат жилищата и ги продадат, когато пазарът се възстанови.

От друга страна пакетите от проблемни потребителски заеми, които са необезпечени, често са напълно отписани от банките, които след това ги продават на много по-ниски цени. /Инвестор.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>