Испания ще смекчи ипотечното си законодателство след решение на Съда на ЕС

imagesНеплатежоспособните ипотечни длъжници в Испания да могат по-лесно избегнат принудително изгонване, след като съдът на Европейския съюз постанови, че ипотечното законодателство на страната противоречи на законите на ЕС, предаде “Ройтерс”.

На фона на дълбоката рецесия и растящата безработица испанците са все по-недоволни, че твърде лесно могат да загубят домовете си заради неплатени ипотеки. Банките обаче бяха против смекчаване на стриктните правила и се опасяват, че евентуални големи промени могат да им попречат да съберат необходимите средства, подкрепени от ипотеките.

В отговор на случай на марокански гражданин в Испания, който е бил изгонен от жилището си, Съдът на ЕС реши, че на испанските съдии трябва да се позволи да спират евикцията (съдебно отстраняване от владението върху вещта), когато собствениците оспорват непочтени клаузи.

Съдът посочи, че нормите, които регламентират изземване на имоти на неплатежоспособни ипотечни длъжници в Испания, нарушават европейското законодателство за защита на потребителите. Испанското законодателство не дава на гражданите достатъчно защита срещу непочтените клаузи в ипотечните договори, реши още съдът.

Правителството заяви в четвъртък, че ще включи решението на съда в нов закон, който в момента се обсъжда в парламента. “Ангажираме се да ревизираме всички аспекти на закона, за който беше обявено, че нарушава европейското законодателство”, каза министърът на правосъдието Алберто Руис-Гаярдон.

За разлика от САЩ и множество европейски страни неплатежоспособните ипотечни длъжници в Испания не могат просто да предадат недвижимия имот на банката, а остават задължени за цялата сума на кредита.

Според сегашните правила е много трудно собствениците да оспорват евикцията. Хората не могат да спрат процеса, докато се опитват да оспорят непочтени клаузи в ипотечните договори, което означава, че дори и да спечелят делото срещу банката, може все пак да не си върнат дома.

Според оценките близо 350 000 души в Испания са изгубили или има опасност да загубят домовете си заради неплатени ипотеки на фона на безработицата от над 26 процента. Принудителните изгонвания зачестиха през последните години, а няколкото самоубийства на хора, останали на улицата, предизвикаха общественото недоволство от строгите ипотечни правила.

Едно от исканията на активистите обаче – дългът да бъде анулиран, след като имотите бъдат върнати на банките, беше отхвърлено от правителството. Премиерът Мариано Рахой заяви в парламента в сряда, че е против подобно решение, защото то ще направи ипотеките много по-скъпи.

Облекчаването на правилата освен това може да замеси банките в правни спорове, продължаващи месеци наред, преди да могат да изгонят собствениците за това, че не са платили ипотеките си./dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>