Испания ще получи банкова помощ в замяна на съкращаване на работни места

Европейският съюз ще прехвърли 35 милиарда евро във фонда за спасяване на държавните банки в Испания на 15 декември в замяна на масовите съкращения в четири национализирани банки, съобщи “Ройтерс”, позовавайки се на “Ел Паис”.

Средствата от европейските спасителни фондове ще бъдат отпуснати на затруднените банки две седмици, след като бъдат прехвърлени във фонда за преструктуриране на испанските банки (FROB).

Очаква се Bankia, която поиска 23.5 милиарда евро помощ от държавата през май, да бъде принудена да съкрати до 6000 души от сегашния си персонал, възлизащ на 20 000 служители, а NovaGalicia Bank вероятно ще уволни 2000 от своите 5800 служители, посочиха източници, цитирани от “Ел Паис”.

Двете банки, които отказаха да коментират информацията, ще трябва също да затворят 1000 клона. Catalunya Caixa (CX) и Banco de Valencia, които също бяха национализирани, са обявени за продажба и условията ще бъдат наложени на купувачите, се посочва в изданието.

Испанското министерство на икономиката отказа да коментира датата, на която помощта ще бъде отпусната на държавния спасителен фонд, както и конкретните суми, от които банките ще се нуждаят.

Това ще бъдат първите плащания, откакто испанското правителство успя да договори помощ за банковия сектор от до 100 милиарда евро през юни.

/dnevnik.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>