Испания ще ограничи ранното пенсиониране

imagesИспания ще направи по-трудно ранното пенсиониране, за да увеличи вноските в системата за социално осигуряване и да я направи по-устойчива, каза министърът на труда Фатима Баньес, цитирана от “Ройтерс”.

Новите мерки ще спестяват на системата за социално осигуряване 4.5 милиарда евро на година, когато бъдат приложени изцяло през 2027 г., уточни министърът. Правителството също така ще вдигне минималното количество вноски, които един служител трябва да направи, за да може да се пенсионира по-рано.

“Днес ранното и частичното пенсиониране струват на системата повече от 9 милиарда евро на година. Когато тези мерки влязат в сила, ще спестяваме половината от тази сума всяка година”, подчерта Баньес.

Един на всеки двама испанци се пенсионира преди законово определената възраст от 65 години, а сегашната ефективна възраст на пенсиониране е 63 години, допълни тя.

Брюксел препоръча на Испания да вземе допълнителни мерки, за да подсили системата за социално осигуряване, като например въведе по-бързо стабилизиращ фактор, който ще бъде прилаган, за да се правят периодични корекции заради демографските фактори.

Миналата година испанската система за социално осигуряване отбеляза дефицит от 1% от БВП. Близо 6 милиона души в страна са безработни, а броят на ранно пенсиониралите се рязко се е увеличил./dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>