Испания ще започне да създава работни места в края на 2013 г.

images

Въпреки болката, предизвикана от мерките за икономии на правителството и високата безработица, испанският министър на икономиката Луис де Гиндос остава оптимист за бъдещето на испанците през 2013 година.

Де Гиндос заяви, че очаква икономиката да започне да расте със задоволително темпо и да създава работни места през последното тримесечие на текущата година, съобщи вестник „Ел Паис”.

Правителството продължава да се придържа към своята прогноза за свиване на БВП с 0,5% през 2013 година, въпреки прогнозите на МВФ и ЕК за близо три пъти по-голямо свиване.

Очаква се данните за 2012 година да покажат, че икономиката се е свила с 1,5%.

Междувременно днес националният статистически институт на страната обяви, че цените в Испания са се повишили с 3% през годината до декември, след като увеличението на ДДС удари джоба на потребителите.

В началото на септември 2012 г. правителството на премиера Мариано Рахой вдигна данъка на 21 от 18% като част от усилията на Мадрид да свали огромния публичен дефицит на страната.

Междувременно безработицата в Испания продължава да бъде висока – близо 25%. Работа в страната търсят активно над 4,9 млн. души. /expert.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>