Испания си спомни за бартера

Дълговата криза в Европа е заставила Испания да си спомни за бартера, пише вестник „РБК Дейли”.

Обикновените граждани, отчаяни от невъзможността да намерят работа търсят спасение в обмена на стоки и услуги.

Според доклад на националния статистически институт на Испания, страната е в много по-лошо положение отколкото се е смятало. Безработицата се държи на равнище от 25%, като при младежите до 24 години достига 53%.

Това е довело до набирането на популярност на така наречените „Времеви банки”, където основна валута се явяват часовете труд. Например човек може да работи като таксиметров шофьор в замяна на това, друг клиент на банката да извърши ремонт в дома му, или час по английски език да бъде разменен за подстрижка.

В страната действа програмата „Обща градина”, която позволява на притежателите на пустеещи земеделски участъци да се свързват с желаещи да ги обработват срещу част от печалбата.

Съществуват и бартерни пазари, където се разменят книги, мебели, хранителни продукти и предмети на бита.

Подобни организации предизвикват опасения сред икономистите, тъй като извършваните сделки не подлежат на данъчно облагане.

Междувременно испанската провинция Каталония засилва испанските страхове.

Вчера стана ясно, че провинцията няма да приеме допълнителните политически условия за ограничения в бюджета.

След като регионът бойкотира срещата за определяне на регионалните бюджети през юли, говорителят на местното правителство, Франческо Хомс, заяви, че „парите са на Каталония” – позиция, която поставя Испания в допълнително напрежение, пише вестник „Файненшъл таймс”.

Искането идва, след като частните депозити в испанските банки са паднали с най-бърз темп от приемането на еврото в страната досега, а испанската икономика се е свила за трето поредно тримесечие, припомня изданието.

В същото време, испанският премиер Мариано Рахой заяви, че „Испания ще помага на Каталония, както го е правила досега”.

news.expert.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>