Испания разследва руска намеса в Каталуния

March demanding freedom for imprisoned Catalan leadersВърховният съд на Испания започна разследване за намеса на руските спецслужби при референдума за независимост на Каталуния преди две години, предаде радио “Свободна Европа”.

Делото е възложено на главния комисариат по информацията към националната полиция на страната. Комисариатът отговаря за борбата с тероризма. Обстоятелствата около разследването се пазят в тайна.

По данни на в. “El Pais”, европейски спецслужби разполагат с информация, че Москва подкрепя сепаратистите. Според източниците на изданието, операцията по разпалване на сепаратизма е осъществявана от елитното подразделение 29155 на руското ГРУ. Според разузнавателна информация от редица европейски страни, подразделението е свързано с операции по дестабилизиране на Европа, споменават се конкретно Черна гора и Молдова.

Според информация на в. “The New York Times”, служители на това подразделение са свързани с покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал във Великобритания. Кремъл отрича това.

Вестникът пише също, че Виктор Тераделяс - представител бившия лидер на Каталуния Карлес Пучдемон, е разказал за среща с представители на руските власти непосредствено след референдума за независимост. По думите на Тераделяс, руснаците са обещали подкрепа за отделянето на Каталуния.

https://news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>