Испания продава бойни кораби на Саудитска Арабия

Saudi Arabia's Crown Prince Mohammed bin Salman Abdulaziz al Saud visits SpainИспания и Саудитска Арабия договориха работна рамка за продажба на бойни кораби на монархията в размер на 1,8 милиарда евро, информира “Ройтерс”.

Престолонаследникът на арабската държава и военният министър на Испания се подписаха под рамката, която ще позволи на саудитското военно министерство да подпише договор с испанския корабостроител Navantia за доставка на бойни кораби.

Отделно споразумение е подписано между Navantia и Saudi Arabian Military Industries Company, но не се разкриват подробности.

Източник от Министерството на отбраната на Испания заяви, че Navantia ще продаде 5 малки кораба, испанската армия ще обучава саудитските войници и контрактори ще построят военноморски център в монархията.

Редица неправителствени организации призоваха Мадрид да не продава военна техника на Саудитска Арабия, обвинявайки кралството в нарушаване на човешките права.

Двете държави преговарят за корабите от 2015 г., но източникът поясни, че ще е необходимо още време за сключване на окончателен договор.

/news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>