Испания принудена да отпише инвестиции за милиарди в Латинска Америка

Решенията на Аржентина и Боливия да национализират компании, контролирани от испански групи, предизвикаха тревога в Испания, която се опасява, че ще изгуби важни латиноамерикански пазари точно в момент, когато се бори с дълбока икономическа криза, отбелязва ДПА, цитиран от БТА. Национализацията на петролната компания (Йе Пе Еф) YPF и електрическата компания Те Де Е (TDE) се възприема също така като отслабване на международните позиции на Испания, при което влиянието й намалява както в Европа, така и в бившите й колонии отвъд Атлантика.

В края на 20-и век испанските забогатяващи инвеститори бяха описвани като “новите завоеватели” в Латинска Америка. Испанските инвеститори вложиха над 140 милиарда евро (180 милиарда долара) в Латинска Америка за две десетилетия, според икономическия всекидневник “Експансион”. Сега обаче Мадрид трябваше да преглътне “два случая на международна подигравка” за кратко време, отбелязва авторът на журналистическа рубрика Хосеп Рамонеда. Британското издание “Файненшъл таймс” същевременно писа за “ефект на доминото” при национализациите в Латинска Америка.

Първият удар за Испания дойде от Аржентина в средата на април, когато президентката Кристина Кирхнер неочаквано обяви, че Буенос Айрес поема контрола върху Йе Пе Ефе, 57 процента от която бяха притежание на испанския петролен и газов гигант Репсол (Repsol). Кирхнер обвини Репсол за проблемите на Аржентина с доставките на електроенергия и че испанската компания не инвестира достатъчно в проучването и добива на петрол. Добивът на Йе Пе Ефе представлява около една трета от петролното производство на Аржентина.

Аржентинският пример бе последван на 1 май от Боливия, където президентът Ево Моралес нееднократно е обявявал национализации на компании на тази дата. Те Де Е бе приватизирана през 1997 година, а от 2002 година е контролирана от испанската Ред eлектрика де Еспаня (Red Electrica de Espana). Те Де Е, която почти изцяло е контролирана от Ред eлектрика де Еспаня, подразделение на Ред eлектрика интърнасионал (Red Electrica International), управлява около 74 процента от електрическата мрежа на Боливия. Моралес обвини Ред eлектрика де Еспаня, че не инвестира достатъчно в Боливия и определи национализацията като част от борбата на боливийския народ да възстанови природните си ресурси.

Правителството на испанския премиер Мариано Рахой омаловажи боливийската стъпка. Те Де Ее, чиято стойност е само около 6 милиона евро, според испанския в. “Паис”, е по-малко важна за Испания от Йе Пе Ефе, която се оценява на 8 милиарда евро. Освен това Боливия незабавно гарантира, че ще компенсира Ред eлектрика де Еспаня за загубите, отбеляза министърът на външните работи Хосе Мануел Гарсия-Маргальо. Испанските анализатори са на мнение, че патриотичната реторика в Буенос Айрес и Ла Пас представляват опит да се отклони вниманието от вътрешни проблеми.

За Испания обаче проблемите с Аржентина и Боливия едва ли биха могли да дойдат в по-лошо време. На фона на прогнозите, че икономиката ще се свие с 1,7 процента тази година, а безработицата е около 24 процента, страната остро се нуждае от пазарите си в чужбина. Национализацията също така се възприема от испанските анализатори и като отражение на обезпокоителната загуба на влияние на Испания. Испанската икономическа криза накърни също имиджа на страната в Европа, където преди време френският президент Никола Саркози представи испанските финансови проблеми като предупреждение за Франция./profit.bg/news/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>