Испания падна с 10 места в класацията за корумпираност на “Трансперънси”

zx450y250_2195309След поредицата скандали в управляващата Народна партия и кралското семейство Испания падна с 10 места и зае 40-ото място в годишната класация за корумпираност на “Трансперънси интернешънъл”, представена днес в Берлин, предаде “Ройтерс”.

В Индекса за възприятие на корупцията (CPI) за 2013 г. организацията заяви, че Испания е на второ място по загуба на позиции заедно с Гамбия, Мали, Гвинея-Бисау и Либия. Единствената страна с по-голям срив е Сирия, където гражданската война продължава вече повече от две години.

Петгодишната икономическа криза в Испания, която бе принудена да приеме строги мерки за икономии, показа как тайните отношения между политици и строителни магнати са подхранвали имотния балон.

“Това, което икономическата криза направи, е да позволи по-голям обществен дебат за корупцията… В Испания всеки сектор – политиката, кралското семейство и компаниите, са замесени в корупция в момент, когато страната наистина страда”, коментира директорът на “Трансперънси интернешънъл” за Европа и Централна Азия.

Скандалите извадиха наяве и липсата на отчетност в политическите партии. Испанските депутати реагираха на общественото недоволство, като изготвиха първия в страната закон за свобода на информацията.

Испания бе единствената страна в Европейския съюз без закон, който да гарантира на гражданите правото на информация за начина, по който се харчат публичните средства. Според “Трансперънси” обаче законът все още е незадоволителен.

Твърденията, че лидерите на Народната партия, включително премиерът Мариано Рахой, са приемали тайни плащания, както и разследването на член на кралското семейство, вредят особено много на испанската репутация, защото в тях са замесени толкова централни институции, коментира Фернандо Хименес, преподавател по политически науки в Университета в Мурсия.

“Проблемът в Испания е политическата реакция… Много малко хора подават оставки тук”, посочва той.

Хименес сравни бавния отговор на Мадрид след финансовия скандал в Народната партия с Германия, където министри подадоха оставки след доста по-несериозни обвинения, че са плагиатствали академичните си трудове преди години. /Източник: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>