Испания: Откриха кучешко месо в кучешката храна

images

Зрее нов скандал: кучешко месо в консервите за кучета. Следователи в Испания не изключват части от животните да попаднат по хранителната верига и в тялото на човек, алармира сайтът на списание “Щерн”.

Скандалът с кучешкото идва след нашумелия с конското месо.

В центъра на испанското разследване е попаднал частен екарисаж в близост до Саламанка, който наред с други мазнини произвежда и брашно от животински кости за суха храна за домашни любимци. Фирмата се определя като много екологична и иновативна в производството.

Жителите в района я описват като източник на шум и разпространител на миризми.

Разследващите от Гражданската гвардия са на мнение, че екарисажът не е толкова чист, колкото се представя.

В производствена база, която третира отпадъчното месо, предназначено за животинската храна, са открити клетки с ДНК на кучета.

Полицията се опира на резултатите от вътрешен доклад, представен в съда още през януари – “има сериозен риск за здравето на хората и животните”.

Клиенти на компанията са 42 фирми от Испания, но също така и Португалия, и Ирландия.

Испанската полиция има съмнения, че се касае за престъпна група, която замърсява фуража. Вероятно и доставчиците на храната, и прютите за животни са замесени в схемата.

Обвиняемата фирма в Саламанка е добре позната на полицията. Още преди четири години е била обвинена, че използва преработена храна, презназначена за изхвърляне. Компанията трябваше да плати 1500 евро глоба и да затвори производството си.

От Министерството на земеделието твърдят, че това са спекулации, тъй като резултатите от разследването са остарели с 3 месеца.

В същото време Европейската комисия се интересува от проблема и изиска обяснения от отговорните институции в Испания. Такива обаче още не са дадени. /trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>