Испания отказа да преговаря с ЕТА, иска безусловното й разпускане

Испанското правителство отказа предложението за преговори на баската сепаратистка групировка ЕТА и поиска тя да се разпусне без условия, предаде “Ройтерс”.

По-рано ЕТА каза, че иска да преговаря за завръщане на нейни затворници в северния испански регион, прекратяване на военната й структура и пълно разоръжаване.

“Единственото изявление, което очакваме и искаме, е за безусловно разпускане”, подчерта вътрешният министър Хорхе Фернандес Диас пред репортери. “Те знаят, че не сме преговаряли и изобщо няма да преговаряме с терористична организация”, допълни той.

Преди година ЕТА обяви края на 40 години въоръжена борба за независимост, която сложи край на живота на над 800 души, но без да прекрати окончателно операциите си и да обяви разоръжаване.

Групировката изгуби подкрепата на Страната на баските и беше сериозно засегната след поредица от арести през последните години. Стотици нейни представители са в затворите из цяла Испания.

ЕТА иска да преговаря за завръщането им в Страната на баските в замяна на премахване на военната й структура и предаване на оръжията.

/dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>