Испания не подкрепи Дейселблум, защото е слабо представена в евроинституциите

índice

Испанският министър на икономиката Луис де Гиндос обясни, че Испания не е подкрепила холандския финансов министър Йерун Дейселблум за председател на Еврогрупата, защото е недостатъчно представена в европейските институции, предаде “Ел Мундо”.

Испания беше единствената страна, която не подкрепи холандеца за наследник на Жан-Клод Юнкер.

“Това което Испания направи, както се случи със съветника в Европейската централна банка (Ив Мерш от Люксембург), беше да не гласува, да не подкрепи избора на председателя на Еврогрупата”, обясни Де Гиндос.

По думите му след избора на Дейселблум Мадрид ще си сътрудничи с него, “защото всички сме в един кораб”. Испанската позиция “няма нищо общо с лични позиции”, а със ситуацията, “която Испания смята за несправедлива и която е нейното представителство в общностните институции”.

Мадрид има принос за солидарността, който е много важен и това трябва да се вземе предвид, подчерта Де Гиндос. Той посочи още, че страната не се страхува да остане сама в протеста си и смята, че щеше да бъде много по-сложно, ако имаше вътрешно разделение и двама кандидати.

“Сигурен съм, че тази ситуация ще се поправи и че Испания ще има представителството, от което се нуждае с оглед на нейната тежест, усилията, които полага и приносът, който дава”, допълни министърът, без обаче да уточни какъв точно пост иска правителството на Мариано Рахой.

През юли миналата година Испания загуби своя представител в изпълнителния съвет на Европейската централна банка, като мястото му беше заето от Мерш. Назначението на Мерш беше забавено от Европейския парламент, според който държавите членки не са положили достатъчно усилия, за да намерят подходяща жена за позицията, както и от Испания, която искаше свой собствен кандидат. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>