Испания наложи вето върху проекта на декларацията от срещата в София през май

Government's Control session at Spanish Upper HouseИспания е наложила вето върху черновата на съвместна декларация, която ще бъде публикувана по време на срещата на върха ЕС-Западните Балкани в България през май, съобщава B92, позовавайки се на испанския вестник “Паис”.

Според испанския вестник “причината не е външната политика на ЕС”, а по-скоро Мадрид не иска името и подписът на премиера Мариано Рахой да бъдат “в същия документ, на същото ниво” с тези на косовския лидер.

Испания е сред пет страни членки на ЕС, които не признават Косово за независима държава.

“Паис” пише още, че информацията е потвърдена от няколко дипломатически източници и че Рахой най-вероятно ще напусне срещата в София преди да пристигнат представителите на Сърбия, Черна гора, Албания, Македония, Босна и Херцеговина и Косово.

Испанският премиер ще бъде само на първия ден по време на неофициалната вечеря с другите лидери на страните членки.

Според сайта EURACTIV.com през март Рахой е заявил пред българския си колега Бойко Борисов, че “има проблем със срещата в София” и че “заплашва да не присъства, ако Косово участва”.

https://news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>